Orzechy kokosowe wykorzystujemy na wiele sposób. Są źródłem wody pitnej, artykułem spożywczym, składnikiem farmaceutyków, włókien, paliw i materiałów budowlanych. Orzechy kokosowe były przez tysiąclecia powszechnym towarem handlowym w Indiach, Afryce, na Bliskim Wschodzie, w Azji Wschodniej i Południowo-Wschodniej. Czy wiedzieliście, że orzechy kokosowe są też na Wawelu? Jak dotarły one do Europy?

orzech kokosowy

Istnieją dwa źródła uprawy orzechów kokosowych. Jedno wywodzi się z południowo-zachodnich Indii, drugie skupione było w nadmorskich terenach Azji Południowo-Wschodniej. DNA tych dwóch linii kokosów są bardzo różne, dzięki temu niejako zachowują zapis historii ludzkiej uprawy i migracji, wypraw poszukiwawczych, kolonizacji i handlu.

Kokosy z Południowo-Zachodnich Indii spływały do Europy już od 8 wieku. Ta liczba zwiększyła się trochę 13 wieku, wtedy bowiem umocniły się regionalne szlaki handlowe. Kokosy były wysyłane drogą wodną do Aden. Późnej przewożono je drogą lądową do Egiptu i Północnej Afryki. Tam w końcu odbierali je w Aleksandrii lub Trypolisie weneccy lub genueńscy kupcy.

Wyprawa Vasco da Gamy (1469-1524) z Portugalii do Indii w latach 1497-1499 była decydującym momentem dla światowego handlu kokosami. Od tej chwili będą mogły być bezpośrednio sprowadzane do Europy i to z kontrolowanych przez Europę źródeł orzechów kokosowych. Portugalczycy uprawiali kokosy z południowo-zachodnich Indii na zachodnim wybrzeżu Afryki i pobliskich wyspach. Z  Wysp Zielonego Przylądka w latach 1550 orzechy palmy kokosowej zostały wysłane do posadzenia na Karaibach i wybrzeżu Brazylii. Mniej więcej w tym samym czasie, Hiszpanie sprowadzili z Filipin do Meksyku kokosy pochodzące z nadmorskiej Azji Południowo-Wschodniej.

orzechy kokosowe

Orzechy kokosowe o dwóch różnych rodowodach mają wyraźnie odmienne kształty. Orzechy kokosowe z południowo-zachodnich Indii są bardziej zaokrąglone, a z nadmorskich terenów południowo-wschodniej Azji – bardziej podłużne. Nadal są one wykorzystywane na wiele różnych sposobów. Sama używam oleju kokosowego do smażenia, olejku kokosowego do włosów i mleczka kokosowego do kawy. Ponadto orzech kokosowy pokryty jest włóknami, z których wytwarza się ziemię kokosową, moim z daniem najlepsze podłoże do wysiewu nasion palm. A o tym, jak wyhodować sobie palmę kokosową z orzecha pisałam tutaj.

Ciekawa jestem, czy wy zauważyliście przy kupowaniu orzechów kokosowych różnice w ich kształcie? I czy orzechy kokosowe goszczą w waszej kuchni lub w doniczkach?:)

Follow my blog with Bloglovin

Sylwia Hennek

blogerka, miłośniczka palm, bambusów i czekolady. Te trzy rzeczy widzi wszędzie - oglądając "Ojca chrzestnego", podróżując po Bałkanach czy spacerując po krakowskim rynku. Rośliny i czekolada to dla niej sposób na znalezienie chwili oddechu w pędzącym świecie.

Wyrażam zgodę na prze­twa­rza­nie po­da­nych powyżej danych w celu otrzy­my­wa­nia new­slet­tera.

Wyrażam zgodę na otrzy­my­wa­nie in­for­ma­cji han­dlo­wych o blogowych produktach.