Dziś krótki wpis na temat bambusowej herbaty. W Polsce taką herbatę z liści bambusa można kupić w specjalistycznych sklepach internetowych. Zazwyczaj do mieszanek wykorzystuje się młode liście rożnych gatunków bambusa, które to suszy się, poddaje obróbce parowej i czasem aromatyzuje. Herbata bambusowa jest bardzo delikatna w smaku, napar ma jasny, złocisty kolor i lekki aromat bambusa. Ze względu na ów delikatny smak schłodzona herbata z bambusa jest znakomitym napojem na gorące dni.
Herbata bambusowa jest źródłem antyoksydantów. Jest bogata jest w błonnik i białko, i w przeciwieństwie do innych herbat nie zawiera kofeiny. Zawiera również krzemionkę, dlatego też dobrze wpływa na cerę i włosy.
Herbata bambusowa – zaparzanie:
Ok. 0,7 g liści zalewamy gorącą wodą (80-90°C). W zależności od tego, jak mocny napar chcemy uzyskać, parzymy od 15 sekund do 3 minut. Liście można zaparzać co najmniej dwa razy:)
Zdjęcie: www.aliexpress.com
2 odpowiedzi
Dzień dobry,
od niedawna jestem włascicielką dużej ilości bambusów Bisetti w ogrodzie i zgłębiam ten temat, a Pani strona bardzo mi w tym pomaga za co serdecznie dziękuję. Ostatnio bardzo zainteresowało mnie to, że bambusy można wykorzystać w kuchni. Mam pytanie odnośnie parzenia herbatki, czy można parzyć takie liście zerwane prosto z krzaka? I czy to muszą być młode listki czy te stare także się nadają?
Jeszcze raz serdecznie dziękuję za cenne informacje;)
pozdrawiam Ania
Cześć Anna! Cieszę się bardzo, że znajdujesz tu coś dla siebie! Jak najbardziej możesz zaparzyć takie świeże liście, ja wolę właśnie młode, są delikatniejsze w smaku. Wystarczy opłukać i zalać wrzątkiem, możesz tez wrzucić je do wody i pogotować 2-3 minuty. Może zaciekawi Cię tez ten wpis: https://bambusowysen.pl/herbata-z-lisci-bambusa/
Pozdrowienia i frajdy z uprawy bambusów!