Nawóz do roślin doniczkowych ze skorupek jaj

Nawóz do roślin doniczkowych ze skorupek jaj

Skorupki jaj używane są od dawna jako tajna broń przeciwko ślimakom lub jako nawóz dla roślin domowych lub ogrodowych. Obojętnie czy są brązowe czy białe – skorupki jaj mogą być stosowane w ogrodzie na różne sposoby. Lub na balkonie – tak jak ma to miejsce u mnie:) Sprawdźcie jak w łatwy sposób możecie poprawić glebę na przykład swojemu szczypiorkowi.

skorupki-jaj-jako-nawóz

Skorupki jaj przeciwko ślimakom

Pokruszone skorupki jaj można ułożyć wokół roślin, którym zagrażają ślimaki. Unikają ich one i dzięki temu przez jakiś czas rośliny s bezpieczne. Jednak na dłuższą metę może się okazać, że sposób ten działa tylko przy ładnej pogodzie, a podczas deszcze już nie. Jeśli nie mamy wiele ślimaków w ogrodzie, można spróbować:) A nuż zniechęcą się na dobre:)

Skorupki jaj jako nawóz w płynie

To dużo lepszy pomysł na wykorzystanie tego ekologicznego i wartościowego składnika. Skorupki jaj jako nawóz w płynie? Pewnie! Jest banalnie prosty do zrobienia. Wystarczy wsypać do konewki pokruszone skorupki jaj i odstawić na kilka dni. Polecam zwłaszcza jako nawóz do roślin doniczkowych. Bardzo ważne jest, aby najpierw zalać skorupki gotującą się wodą. W ten sposób pozbędziemy się ewentualnych czynników chorobotwórczych. Rozpuszczone w wodzie substancje wzmocnią nasze doniczkowe rośliny.

Sproszkowane skorupki jaj jako nawóz

Suszone – najlepiej w piekarniku skorupki jaj można zmielić na proszek w blenderze lub w starym elektrycznym młynku do kawy. Taki proszek po prostu sypiemy na ziemię wokół roślin. To bardzo dobry sposób na uzupełnienie niedoboru wapnia w glebie. Na terenach o kwaśnej glebie i takich, gdzie często stosujemy korę ogrodową, takim proszkiem możemy zwęszyć zawartości wapnia w glebie. Aby upewnić się, aby mieć powodzenie w ogrodzie, trzeba dużej ilości pocisków. łatwiej skorzystać na tym w przypadku nawożenia roślin doniczkowych. Jeśli chcemy użyć skorupek w ogrodzie potrzebujemy ich znacznie więcej:)

Pokruszone skorupki jaj jako składnik kompostu

Doskonałym sposobem wykorzystania skorupek jaj jest dodawanie ich do kompostu. Pokruszone skorupki jaj jako nawóz doskonale wzbogacą kompost. Po około dwóch latach skorupki jaj są rozkładane i mogą razem z kompostem dostarczać roślinom wapno którego potrzebują.

Jako dodatek do doniczek ze szczypiorkiem

Ta bardzo stara metoda jest na pewno godna polecenia. Jeśli tak jak ja uprawiasz na balkonie szczypiorek w doniczce, zanim go posadzisz następnym razem wsyp pod korzeń garść pokruszonych skorupek jaj. Zapewniają one wapno, które szczypiorek tak bardzo lubi.

Sama odkładam skorupki jaj do pudełka po lodach, kiedy wyschną wrzucam je do siatki i kruszę w rękach, aby zajmowały mniej miejsca. Kiedy uzbiera się pół pudełka lub więcej – wystarczy przemielić je w blenderze na proszek:) Polecam też skorupki jaj jako nawóz do podsypywania lub podlewania lawendy, oliwek, oleandrów, piwonii, cukinii ogórków czy pomidorów. Zobaczycie, będą wam wdzięczne:)

Stosowaliście już skorupki jaj jako nawóz? Może macie inne ciekawe pomysły na wykorzystanie naturalnych składników do zasilania roślin?

    3 odpowiedzi

    1. Moja mama dawno temu stosowała całe jako pod obrzynie palmy rosnące naszym mieszkaniu.
      U mnie kwiaty doniczkowe się jakoś nie trzymają spróbuje tych skorupek.

    2. Kiedyś moja babcia wsypywała skorupki do butelek z wodą, którymi potem podlewała kwiatki w domu. Uważałam to za dziwactwo ;-) A jednak miała rację. Muszę też tego spróbować. Zwłąszcza teraz po Wielkanocy :-)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *