Zastanawiacie się, jak przezimować oliwkę europejską? Choć wytrzymuje mrozy do ok. -10°C, jest to jednak zbyt mało, aby mogła zimować w gruncie. Z tego względu w Polsce hoduje się ją jako roślinę doniczkową zdobiącą balkony i tarasy. Zimą wymaga odpowiednich warunków, aby dobrze przetrwać do wiosny. 

 

 

Jak przezimować oliwkę europejską:

 

1. Oliwkę przenosimy w jasne, ale chłodne miejsce. Optymalna temperatura zimowania to 10°C. Może to być np. nieogrzewany hol, ogród zimowy lub garaż, o ile nie jest w nim zbyt ciemno. 

2. Zimą ograniczamy podlewanie. Nie zaprzestajemy go nagle i całkowicie, ale od późnej jesieni stopniowo zwiększamy odstępy między jednym a drugim podlaniem. Jeśli po dotknięciu ziemia w doniczce jest wilgotna, możemy poczekać z ponownym nawodnieniem. Podłoże nigdy nie może być mokre, grozi to bowiem zgnilizną korzeni.

3. W okresie zimowego spoczynku nie nawozimy oliwki.

4. Pomieszczenie, w którym zimuje oliwka powinno być regularnie wietrzone, minimum raz na tydzień. Jednak przeciągu nie polecam:)

5. Jeśli pomieszczenie jest zbyt ciemne lub ciepłe, oliwka traci liście. Odrosną one dopiero wiosną.

Podobnie jak oliwkę zimujemy na przykład wawrzyn szlachetny czy oleandry. Zima to dla roślin śródziemnomorskich trudniejszy czas, dlatego aby zdrowo rosły warto zapewnić im odpowiednie warunki.

Sylwia Hennek

blogerka, miłośniczka palm, bambusów i czekolady. Te trzy rzeczy widzi wszędzie - oglądając "Ojca chrzestnego", podróżując po Bałkanach czy spacerując po krakowskim rynku. Rośliny i czekolada to dla niej sposób na znalezienie chwili oddechu w pędzącym świecie.