Orzech kokosowy w Europie – krótka historia

Orzechy kokosowe wykorzystujemy na wiele sposób. Są źródłem wody pitnej, artykułem spożywczym, składnikiem farmaceutyków, włókien, paliw i materiałów budowlanych. Orzechy kokosowe były przez tysiąclecia powszechnym towarem handlowym w Indiach, Afryce, na Bliskim Wschodzie, w Azji Wschodniej i Południowo-Wschodniej. Czy wiedzieliście, że orzechy kokosowe są też na Wawelu? Jak dotarły one do Europy?

orzech kokosowy

Istnieją dwa źródła uprawy orzechów kokosowych. Jedno wywodzi się z południowo-zachodnich Indii, drugie skupione było w nadmorskich terenach Azji Południowo-Wschodniej. DNA tych dwóch linii kokosów są bardzo różne, dzięki temu niejako zachowują zapis historii ludzkiej uprawy i migracji, wypraw poszukiwawczych, kolonizacji i handlu.

Kokosy z Południowo-Zachodnich Indii spływały do Europy już od 8 wieku. Ta liczba zwiększyła się trochę 13 wieku, wtedy bowiem umocniły się regionalne szlaki handlowe. Kokosy były wysyłane drogą wodną do Aden. Późnej przewożono je drogą lądową do Egiptu i Północnej Afryki. Tam w końcu odbierali je w Aleksandrii lub Trypolisie weneccy lub genueńscy kupcy.

Wyprawa Vasco da Gamy (1469-1524) z Portugalii do Indii w latach 1497-1499 była decydującym momentem dla światowego handlu kokosami. Od tej chwili będą mogły być bezpośrednio sprowadzane do Europy i to z kontrolowanych przez Europę źródeł orzechów kokosowych. Portugalczycy uprawiali kokosy z południowo-zachodnich Indii na zachodnim wybrzeżu Afryki i pobliskich wyspach. Z  Wysp Zielonego Przylądka w latach 1550 orzechy palmy kokosowej zostały wysłane do posadzenia na Karaibach i wybrzeżu Brazylii. Mniej więcej w tym samym czasie, Hiszpanie sprowadzili z Filipin do Meksyku kokosy pochodzące z nadmorskiej Azji Południowo-Wschodniej. Jeśli interesuje Cię historia palmy kokosowej i jej światowej kariery, zachęcam do sprawdzenia naszego ebooka o niej. Znajdziesz w nim także kompletny, sprawdzony przepis na uprawę palmy kokosowej kupionej jako sadzonki, a także na samodzielne wyhodowanie sobie palmy z orzecha.

orzechy kokosowe

Orzechy kokosowe o dwóch różnych rodowodach mają wyraźnie odmienne kształty. Orzechy kokosowe z południowo-zachodnich Indii są bardziej zaokrąglone, a z nadmorskich terenów południowo-wschodniej Azji – bardziej podłużne. Nadal są one wykorzystywane na wiele różnych sposobów. Sama używam oleju kokosowego do smażenia, olejku kokosowego do włosów i mleczka kokosowego do kawy. Ponadto orzech kokosowy pokryty jest włóknami, z których wytwarza się ziemię kokosową, moim zdaniem najlepsze podłoże do wysiewu nasion palm. A o tym, jak wyhodować sobie palmę kokosową z orzecha pisałam tutaj.

Ciekawa jestem, czy wy zauważyliście przy kupowaniu orzechów kokosowych różnice w ich kształcie?

I czy orzechy kokosowe goszczą w waszej kuchni lub w doniczkach?:)

    11 odpowiedzi

    1. w sklepach właśnie są takie w kształcie przypominające jajko i drugie które są okrągłe często gęsto na forach piszą żeby wybierać te okrągłe bo są coś tam lepsze ile w tym prawdy nie wiem ale ja zdecydowanie wolę te z Azji niż Indii :P

        1. Przetestuję to właśnie ;) kupie 2 kokosy indyjskie i 2 azjatyckie i sprawdzę to czy to ma jakiekolwiek znaczenie :)

            1. Napiszę o kokoskach u mnie na blogu podałbym linka ale nie chciałbym reklamować-no chyba że za zgodą ;)

            2. na razie mam tylko 4 posty na nim ale piszę w tedy kiedy mam co pisać – teraz nie mam jak bo telefon zgubiłem.. w domu >.< i nie mam jak zdjęć porobić :/

            3. Bardzo fajny pomysł na bloga, podobają mi się też Twoje porównania, jak ” to tak jak jeść zapach kwiatów” :D Na pewno będę śledzić i poznawać nowe rośliny dzięki temu:)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *